Karekod Barkod Sorular Karekod
Karekod nedir?
Karekodun Teknik Özellikleri
Karekod içerisinde ne kadar bilgi saklayabilirim?

Neden KAREKOD ( Datamatris Barkod ) İlaç Takip sistemi için seçildi? Eski çizgisel barkodlardan farkı nedir?

Barkod Neden Gereklidir?

Küpür kalkıyor mu?

Karekod imalat esnasında mı basılmalıdır?

Ambalaj değişiklikleri varyasyon kapsamında mı değerlendirilecektir?

Karekod ile çizgisel barkodunun aynı tarafta olması ne gibi sorunlar doğurabilir?

Karekod ve barkodun basılacağı yer neresidir?
Barkod standartları nelerdir?
Çizgisel barkod stadartları nelerdir?
2D - İki boyutlu barkod stadartları nelerdir?
Barkod üreten yazılımlar hakkıda genel bilgiler
Karekod yazıcı nedir?
Karekod okuyucular hakkında genel bilgiler
Karekod okuyucuların fiyatları nedir?
Barkod cihazı kurulumu kolay mıdır?


Barkod NEDİR?


Barkod; değişik kalınlıktaki dik çizgi ve boşluklardan oluşan ve verinin otomatik olarak ve hatasız bir biçimde başka bir ortama aktarılması için kullanılan bir yöntemdir. Barkod, değişik kalınlıktaki çizgilerden ve bu çizgiler arasındaki boşluklardan oluşur.

Barkod ile stok kodu, seri numarası, personel kodu gibi bilgilerin gösterilmesi sağlanabilir. Bu bilgilerin bilgisayara klavye aracılığı ile girilmesi zaman alıcı ve yorucu olmaktadır. Ayrıca bu yöntem pek sağlıklı olmamaktadır. Çünkü veriler girilirken hata yapılma olasılığı fazladır. Bu hata oranını ve harcanan zamanı azaltmak için barkodlar ve barkod okuyucular kullanılır.

Barkod, ürünün kodu veya ürün ile ilgili açıklamalar içermemelidir. Barkod sadece o ürüne ait bir referans numarası içermelidir. Bu referans numarası bilgisayara tanıtılır ve ürüne ait detaylı bilgiler bilgisayarda tutulur. Daha sonra bu referans numarası kullanılarak o ürüne ait bilgiye erişilir.

Örneğin; bir markette ürünün üzerinde bulunan barkod çizgileri ürünün fiyatı ve ürünün detayı hakkında bilgi içermez. O bir referans numarasıdır. Ürün, marketin bilgisayarına bu referans numarası ile tanıtılmıştır. Ürünle ilgili fiyat ve diğer bilgiler marketin bilgisayarına girilmiştir. Ürüne ait bilgi istendiğinde referans numarası bilgisayara gönderilir. Bilgisayarda ürün hakkındaki detaylı bilgiyi gönderir. Bu yöntemde ürünün fiyatı değiştiğinde sadece bilgisayardaki fiyatı değiştirmek yeterli olacaktır.

Barkod, barkod alfabesi (barcode symbology) denilen ve barkodun içerdiği çizgi ve boşlukların neye göre basılacağını belirleyen kurallara göre basılmaktadır. Barkodlar 0-9 arası rakamları, alfabedeki karakterleri ve bazı özel karakterleri (*, -, / vb.) içerebilirler. Bir çok barkod alfabesi vardır. Bu alfabelerden bazıları sadece rakamları içerirken bazıları da hem rakamları hem de özel karakterleri içerirler. Buna göre değişik barkod standartları ortaya çıkmaktadır. Bugün dünyada kullanılan bir çok barkod çeşidi bulunmaktadır.

BARKOD STANDARTLARI NELERDİR?

Barkod standartları farklı ihtiyaç ve kullanım amaçları ile oluşturulmuştur. Barkodlar içerisinde çizgiler, kareler, hecagonlar veya noktalar kullanılmış ve bilgiler farklı düzen içinde temsil edilmişlerdir.